Το 1955, η τότε νεολαία της Άνδρου, η οποία είχε ζήλο για τον ναυταθλητισμό και με παραδοσιακές βάρκες ασχολείτο με κωπηλασία και ιστιοπλοΐα, ζήτησε από τον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μιχαήλ Σ. Πολέμη και τις εύπορες οικογένειες της Άνδρου, όπως ενεργήσουν και συνδράμουν για την σύσταση ενός Ναυτικού Ομίλου.
Κατόπιν αυτής της πρωτοβουλίας, επίλεκτα μέλη της Ανδριακής Κοινωνίας και με την συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χώρας Άνδρου, απεφάσισαν την ίδρυση του Σωματείου «Ναυτικός Όμιλος Άνδρου», το οποίο ιδρύθηκε το 1957.
Ιδρυτικά μέλη (με αλφαβητική σειρά) ήταν οι εξής:
Δημήτριος Βογιατζίδης, Περράκης Βογιατζίδης, Αντώνιος Ι.Βροντίσης, Νίκος Γκούμας, Ιωάννης Β.Γουλανδρής, Γεώργιος Δανιόλος, Νίκος Δανιόλος, Γεώργιος Λ. Καμπάνης, Γεώργιος Ζ. Καμπάνης, Ζαννής Λ.Καμπάνης, Λεωνίδας Καραπιπέρης, Αριστείδης Καρυστινάκης, Αντώνιος Λ.Καρυστινάκης, Λορέντζος Κασιμάτης, Γεώργιος Κονδύλης, Θεόδωρος Κυδωνιεύς, Μιχαήλ Λογοθέτης, Μιχαήλ Παλαιοκρασσάς, Μιχαήλ Σ. Πολέμης, Λεωνίδας Σ. Πολέμης, Σπύρος Ε. Πορφυράτος, Δημήτριος Ν. Ράλλιας, Λεωνίδας Σταματιάδης, Μιχαήλ Ε.Τρικόγλου. Ο Δήμος Άνδρου επίσης παραχώρησε έναν χώρο δίπλα στην θάλασσα στην περιοχή του Νειμπορίου, όπου υπήρχε μια κατεστραμμένη μικρή πέτρινη προβλήτα, για να κτισθούν οι εγκαταστάσεις του Ομίλου.
Με δωρεάν επίβλεψη και μελέτες του αείμνηστου αρχιτέκτονα Αντώνη Δ.Κριεζή, εγένοντο προσχώσεις επί βράχων και αβαθούς θαλάσσης όπου έγιναν και τα απαραίτητα προστατευτικά έργα και ανεγέρθη η οικοδομή του Ομίλου μας καθώς και οι προβλήτες. Οι παλιές μισοκαταστρεμένες αποθήκες μετασκευάστηκαν σε νεώσοικους για τα σκάφη του Ομίλου.
Έκτοτε, οι κατασκευές συντηρούνται και ανακαινίζονται συνεχώς από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου χάριν των συνδρομών καθώς και των χορηγιών πολλών εύπορων μελών μας.
Ο Όμιλος πλέον έγινε σημείο αναφοράς του ναυταθλητισμού του νησιού και χώρος συναθροίσεως των μελών μας, πολλά εκ των οποίων έρχονται στην Άνδρο κάθε καλοκαίρι από τα διάφορα μέρη του κόσμου.
Χάριν του Ομίλου η ιστιοπλοΐα και η κωπηλασία στην Άνδρο εδρεώθησαν σαν κλασικά αθλήματα στο νησί και εκατοντάδες νέοι και νέες διδάχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τον Όμιλο, πολλά δε παιδιά του Ομίλου ανεδείχθησαν σε πρωταθλητικές θέσεις σε πανελλήνιες και ευρωπαϊκές συμμετοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε Σαββατοκύριακο τον χειμώνα και καθημερινά το καλοκαίρι, ο κόλπος της Χώρας είναι πεδίο δράσεως των ιστιοπλοϊκών σκαφών του Ομίλου. Το 1967 με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή άρχισε ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοικτής Θαλάσσης Άνδρου, ο οποίος συνεχίζεται έκτοτε κάθε καλοκαίρι (με εξαίρεση το 1974 λόγω των γνωστών πολιτικο-στρατιωτικών γεγονότων) με αφετηρία τον Σαρωνικό, πρώτο τερματισμό την χώρα της Άνδρου και εν συνεχεία επιστροφή στον Σαρωνικό με ένα διήμερο παραμονής στο νησί όπου διεξάγεται ο τοπικός  αγώνας Όρτσα Πρίμα. Κατ’ επανάληψη πολλά και μεγάλα ονόματα της ιστιοπλοΐας έχουν λάβει μέρος σε αυτόν τον αγώνα.
Είναι τέλος σημαντικό αλλά και συγκινητικό, ότι διαχρονικά τον Όμιλο αγκάλιασαν και υποστήριξαν μέχρι τώρα, όλες οι μεγάλες ναυτικές οικογένειες του νησιού και του παραστέκονται στα διάφορα δρώμενα.

This post is also available in: Αγγλικα