updated 5:42 AM UTC, Sep 1, 2019

Αλέξανδρος Σταματιάδης

Έχασε τελικά την μάχη με την ζωή στις 20.4.2018, στις 11:52, ο Αλέξανδρος Σταματιάδης, ο συμπολίτης μας, «που δεν κοιμήθηκε», μετά την άνανδρη επίθεση ληστών, τα ξημερώματα της Μ. Δευτέρας, στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ένα χρόνο πριν, τέτοιες μέρες προετοιμάζαμε μαζί το Λεύκωμα για τα 50 χρόνια του Διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Άνδρου. Κανείς μας δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι θα επακολουθούσε ένα χρόνο αργότερα… Το κείμενο που ακολουθεί είναι η προσωπική του μαρτυρία για την Άνδρο για την Ιστιοπλοΐα για την Ζωή.

Αναπολώντας με νοσταλγία το παρελθόν και ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον…

  Η Άνδρος, η Καμάρα και τα λευκά δρομάκια του νησιού μας ήταν το σημείο αναφοράς για όλα τα  καλοκαίρια μου  μέχρι σήμερα. Η Άνδρος και η θάλασσα. Η Άνδρος και ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της. Μεγαλώσαμε μαζί. Εγώ και ο Αγώνας! Η ημερομηνία «γέννησης» μας σχεδόν συνέπεσε. Ο τόπος ήταν κοινός. Το νησί και η θάλασσά του μας ένωσαν σε ένα ιδεώδες. Ο Αγώνας έγινε μέρος της εφηβικής μου «αγωνίας», και η συμμετοχή μου ήταν πλέον υποχρέωση. Συμμετοχή με κάθε τρόπο. Είτε ως αθλητής, είτε ως θεατής ή οργανωτής.

Οι μνήμες από τις απονομές στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη και μετέπειτα από τον Ναυτικό Όμιλο της Άνδρου, η καταπληκτική θέα από όλες τις μεριές της Χώρας του τοπικού όρτσα/πρίμα αγώνα, οι «επεισοδιακές» εκδηλώσεις και η αγάπη του κόσμου της Άνδρου για τον αγώνα της είναι βιώματα βαθιά ριζωμένα μέσα μου. Έτσι, όταν ο Λεωνίδας Πολέμης μου ζήτησε, να βοηθήσω στη διοργάνωση του Αγώνα, το 2016, το θεώρησα προφανές και αυτονόητο. Η πολυετής φιλία μου με τον Χριστόφορο Στράτο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος στάθηκε καθοριστική για την εκ νέου συνεργασία των δύο Ομίλων μας, ΝΟΑ και ΝΟΕ, μιας συνεργασίας με κοινή αφετηρία τη σχέση του ιδρυτή του αγώνα μας Ιωάννη Β. Γουλανδρή με το Δ.Σ. του ΝΟΕ.

  Το 2017 μαζί με άλλες καινοτομίες προστέθηκε στον αγώνα και μια νέα κατηγορία η Maxi Yacht Class, με πραγματικά  συγκινητική ανταπόκριση όσον αφορά στις συμμετοχές σε αυτή τη νέα κατηγορία αλλά και στις παραδοσιακές κατηγορίες των αγωνιστικών σκαφών.

  Πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποια από τα ομορφότερα συναισθήματα στη ζωή μας ειναι η νοσταλγία και η αγάπη στην πατρίδα και τις ρίζες μας, θα αναφερθώ στο όραμά μας για τον  Αγώνα και το μέλλον του, εφόσον η νοσταλγία, η ιστορικότητα και η αμέριστη αγάπη του ιδρυτή του και σχεδόν όλων των μέχρι σήμερα συμμετεχόντων «καλύπτονται» σε μεγάλο βαθμό στο παρόν λεύκωμα.

  Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»  είναι από τους παλαιότερους και δυσκολότερους αγώνες που διοργανώνονται στο Αιγαίο. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν έχει να επιδείξει κάποιο μεγάλο ιστιοπλοϊκό αγώνα όπως έχει π.χ. η Δυτική με το Rolex Sardinia Maxi Yacht Cup που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο η το Rolex Malta Cup κάθε χρόνο τον Οκτώβριο/Νοέμβριο.

  Θα μπορούσε με τις κατάλληλες προϋποθέσεις το κενό αυτό της Ανατολικής Μεσογείου να το καλύψει ο Αγώνας της Άνδρου; Όνειρο; Ίσως! Όμως «Ένα όνειρο γίνεται στόχος όταν γίνονται ενέργειες για την πραγματοποίησή του». Και αυτές οι ενέργειες αξίζει να γίνουν για την Άνδρο. 

Θα ευχαριστούμε πάντοτε από καρδιάς τον Big John, τον αείμνηστο ιδρυτή του Αγώνα μας αλλά και τους ένθερμους υποστηρικτές του, αθλητές και μη, για την συνεισφορά τους όλα αυτά τα 50 χρόνια. Ο Αγώνας μας μπορει πλέον αναπολώντας το λαμπρό και λαμπερό Παρελθόν να ατενίζει με αισιοδοξία στο Μέλλον. Θεωρώντας την «Αρχή ως ήμισυ του Παντός» φιλοδοξούμε το 2017 να είναι γίνει το εφαλτήριο για την επίτευξη των στόχων του «του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού», με μεγάλη όρεξη, σκληρή δουλειά, διεθνείς και μεγάλες συμμετοχές αλλά και όραμα ανάλογο του ιδρυτή του.

Αισθάνομαι ότι όπως ακριβώς οφείλουμε τις αναμνήσεις  του Αγώνα στους ιδρυτές του  πρέπει να  κληροδοτήσουμε και να μεταδώσουμε το όραμα μας γι αυτόν στις γενιές που έρχονται.

Αλέξανδρος Σταματιάδης