updated 5:42 AM UTC, Sep 1, 2019

Έφυγε ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, αφού πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας

ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΣΚΙΤΖΟΓΛΟΥ

Εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη όλων για την απώλεια του παλαίμαχου Ιστιοπλόου, Ολυμπιονίκη και Έλληνα με μεγάλη προσφορά στο ναυταθλητισμό της χώρας μας.  

ΟΜΟΦΩΝΑ Ψηφίζει:

  1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου στην οικογένεια του μεταστάντος
  2. Να κυματίσει μεσίστιος η σημαία του Ν.Ο.Α. στις εγκαταστάσεις του επί τριήμερον.
  3. Να παραστεί το Διοικητικό Συμβούλιο στην εκφορά.
  4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα.

Αθήνα 27 Αυγούστου 2018

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος Λεωνίδας Σ. Πολέμης                  Η γενική γραμματέας Μαριάννα Α. Φωτοπούλου

 

 

 

Με το παρακάτω κείμενο ο ολυμπιονίκης Οδυσσέας Εσκιτζόγλου περιέγραψε πέρσι την άνοιξη (Μάιος 2017) στον Στέλιο Μαρκουΐζο την δική του μαρτυρία για τον αγώνα της Άνδρου και το Λεύκωμα του Ν.Ο.Α., όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων, με τα σκάφη «Ιβανόης», «Errante» και «Ωκύαλος».

Η διήγηση ζωντανή, όπως αρμόζει σε έναν αθλητή. Η συμμετοχή του θα αποτελεί τιμή για τον Όμιλό μας και η απώλειά του, Απώλεια για την ιστιοπλοϊκή οικογένεια της χώρας μας και γενικότερα.

 

«Η Α.Μ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β᾿ μου είπε ότι η ομάδα μας, εκείνος, ο Ζαΐμης και εγώ θα λάβει μέρος στο πρώτο αγώνα της Άνδρου με τον ΙΒΑΝΟΗ του Κιοσέογλου που τον είχε νοικιάσει για τον συγκεκριμένο αγώνα ο  Φώτης Λυκιαρδόπουλος. Στον αγώνα θα ήταν μαζί μας ο πρίγκηπας  Juan Carlos, Ισπανίας , ο πρίγκηπας Vittorio Emmanuelle της Σαβοΐας, ο πρίγκηπας Richard  του Σαιν-Βιτγκενστάιν –Μπερλεμπουργκ, ο Αλέκος Γουλανδρής και θα έπρεπε  να κανονίσω το υπόλοιπο πλήρωμα.

Διάλεξα λοιπόν πλήρωμα από το λεμβαρχείο, πήρα δηλαδή ιστιοπλόους –ναύτες, τους Ν. Λαγογιάννη, Σ. Παπαδέα, Θ. Λεμπεσόπουλο και άλλους και τους ενημέρωσα ότι θα τρέξουμε αγώνα με το Τουρκοσουηδικό. Σημειωτέον Τουρκοσουηδικό λέγανε στο Τουρκολίμανο τον ΙΒΑΝΟΗ – ονομασία προέλευσης Κρέμου – επειδή είχε σουηδική σημαία και ο ιδιοκτήτης του ο Κιοσέογλου ήταν από την Κωνσταντινούπολη.

Την νύχτα όπως ανεβαίναμε στο Κάβο Ντόρο είμαστε παρέα –βάρδια, ο Βασιλιάς, ο Φώτης Λυκιαρδόπουλος, ο Αλέκος Γουλανδρής, ο πρίγκηπας  Richard και εγώ πίναμε coca cola. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως ο γερμανός πρίγκηπας  δεν ήταν ιστιοπλόος, ήταν όμως πολύ αθλητικός τύπος και χειροδύναμος. Ο Κωνσταντίνος  Β , του είχε μάθει μόλις ακούει «βίρα», να βιράρει με δύναμη τα σχοινιά. Τον πήρε λοιπόν κάποια στιγμή ο ύπνος, όπως καθόμαστε και ο Μεγαλειότατος κάποια στιγμή τον έσπρωξε και του φώναξε «βίρα».  Εκείνος πετάχτηκε μες την νύχτα αλαφιασμένος και έψαχνε σκοινί να βιράρει.

Ε …. Πολύ γέλιο!

Άλλη χρονιά στο Errante  του Βάτη, το πρώτο το ξύλινο, πάλι στο ανέβασμα του Κάβο Ντόρου, καθώς φερμάρω με το βιντζηρέλο στη σκότα, ξεκολλάει με έναν εκκωφαντικό θόρυβο ο σιδηρόδρομος. Τότε όλοι φοβήθηκαν πολύ, θυμάμαι τον Ευτύχη Γκούμα να φωνάζει «Οδυσσέα, Παναγία μου, Παναγία μου». Όλα καλά όμως τελικά.

Οι εμπειρίες μου από αυτόν το τόσο θαλασσινό αγώνα, μοναδικές με πολλά σκάφη ΙΒΑΝΟΗ, όλα τα ERRANTE και με τον ΩΚΥΑΛΟ  του Κωστόπουλου. Τα τελευταία  χρόνια δυστυχώς λόγω ηλικίας δεν συμμετέχω πια».